India voorbij China?

India steekt dit jaar wellicht China voorbij als land met de meeste inwoners ter wereld. Volgens prognoses van de Verenigde Naties zal India dit jaar China inhalen als land met de meeste inwoners ter wereld. Winand Callewaert, professor emeritus aan de KU Leuven en gespecialiseerd in India, beschouwt die bevolkingsgroei niet als iets negatiefs – integendeel. “Ze is zelfs nodig”, vertelt hij in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1.

Niet langer China, wel India is binnenkort het land met de meeste inwoners ter wereld. Met meer dan 1,39 miljard mensen is India vandaag al het dichtstbevolkte land, maar volgens becijferingen van de Verenigde Naties zullen de Indiërs vanaf 2023 ook in het algemeen het talrijkst zijn. Net als China loopt het aantal inwoners dan op tot meer dan 1,4 miljard mensen.

Niet alleen negatief
“De gevolgen daarvan zijn niet alleen negatief”, vertelt professor emeritus Winand Callewaert (KUL) in De wereld vandaag. “Het is zelfs nodig. Dat merken ze in China nu al: een vermindering van de bevolking, laat zich ook voelen voor de 65-plussers.” Want, haalt Callewaert aan, er blijft een grote nood aan een jonge generatie om te werken voor de ouderen. “Dat klinkt brutaal, maar dat is zo. Zeker voor een agrarische bevolking is dat het geval.” Op sommige plaatsen zit die redenering ook verweven in religie en bijgeloof, vertelt hij. “Bij de rituelen rond de crematie van Indiase boeren, is het van groot belang dat hun zonen aanwezig zijn op de crematie. Daar slaan ze de schedel van hun overleden vader kapot. Als dat niet gebeurt, zorgt dat voor slechte geesten.”

Ook opvallend: het verschil tussen het noorden van het land en het zuiden. In Noord-India ligt het geboortecijfer nog een stuk hoger dan het zuiden. “En dat heeft één reden: onderwijs. In het zuiden is er meer onderwijs, wat zich vertaalt in minder armoede.” En minder armoede betekent een lager geboortecijfer.

Rol van onderwijs
Callewaert maakt zich vooral zorgen over de politieke recuperatie van de Indiase bevolkingsgroei. De angst voor een land dat uit haar voegen barst, is daar hoe dan ook niet nieuw. In de jaren 70 was het onder dat mom dat de regering een campagne lanceerde om vrouwen onder dwang te steriliseren. Ook nu buit de hindoe-nationalistische partij van premier Narendra Modi de situatie uit, vindt Callewaert. “Modi steunt op het antagonisme tussen hindoes en moslims. In Noord-India hangt daar een fake nieuws campagne aan vast, waarin de rechtse hindoepartijen beweren dat moslims India overnemen”, besluit hij. “Dat gebruiken voor politiek gewin is heel negatief – en veel problematischer dan een groeiende bevolking.”

Bron: VRT.BE

Foto’s: Shutterstock